Discography

Music From Dancing With The Sound hobbyist (2011)

(A Wolvin production distributed by PIAS)

 

Tekst in EN of FR

"Elf instrumentale stukken waarin kleine nachtmuziekjes afwisselen met wilde percussienummers. Zelfs zonder de beelden, spreekt de uiteindelijk erg popgeïnspireerde partituur sterk aan." T.C. Le Soir (2 *op 3)

"Na de soundtrack van Sunrise (1997) en Plage Tattoo/Circumstances (2000) heeft Zita Swoon – excuseer; Zita Swoon Group – er op die manier weer een voltreffer bij." GVA De Morgen (4 *)

Meerdere keren in hun carrière speelden de muzikanten van Zita Swoon instrumentale muziek. Reeds in 1997 componeerden ze een soundtrack voor de stille film 'Sunrise' van F.W. Murnau en in 2000 maakten ze in samenwerking met Les Ballets C. de la B. de dansvoorstelling 'Plage Tattoo/Circumstances'. Van beide voorstellingen verschenen de opnames ook op cd.

In 2009 vierde Zita Swoon zijn 15-jarig bestaan. Het collectief kondigde een koerswijziging aan. Ze zouden in de komende jaren specifieke creaties gaan maken. Stef Kamil Carlens is zijn liefde voor de song niet kwijt maar zoekt naar parallellen met dans, theater of ensembles uit klassieke en experimentele muziek. Voortaan heten ze Zita Swoon Group. Hiermee wil Stef Kamil benadrukken dat ze een collectief zijn, en een nieuwe start en een nieuwe aanpak markeren.

De eerste creatie is 'Dancing With The Sound Hobbyist', een samenwerking met danser Simon Mayer en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker van het gezelschap Rosas: een gedanst concert. Deze voorstelling is nog steeds op tournee.

Nu is er ook de gelijknamige cd en vinyl met studioversies van de nummers. De drijvende kracht van de plaat is de percussietandem Aarich Jespers en Amel Serra Garcia. Hun instrumentarium bestaat uit traditionele Latin percussie zoals conga's, bongo's en de surdo, delen van het drumstel zoals de snare en de floortom en cimbalen, een serie pauken uit de Orff-muziek en een resem 'objets trouvés' zoals blikken, pannen, een enorme ijzeren koker, verschillende vazen en lampen van glas, een ijzervijl die als guiro wordt gebruikt enzomeer. In tegenstelling tot de voorstelling is op de plaat één song niet instrumentaal, maar met zang van Eva en Kapinga Gysel. Wim De Busser op een oude Steinmetz buffetpiano krijgt een hoofdrol, aangevuld met een Wurlitzer electric piano, een Philicorda orgel van Philips uit de sixties en een Fender Rhodes. De composities – soms ingetogen, soms uitbarstingen – zijn van de hand van elk van de spelers. De muziek klinkt vertrouwd en bevreemdend tegelijk. De arrangementen zijn tegendraads harmonieus. Stef Kamil Carlens nam de plaat op in zijn Rabbitfield studio en koos qua productie voor een waarheidsgetrouw, transparant bandgeluid met een psychedelische toets. Zelf bespeelt hij een waaier elektrische en akoestische gitaren die het zorgvuldig uitgekozen instrumentarium vervolledigen. Luisteren naar deze muziek is een ware reis door geluid.

Stef Kamil Carlens el. & ac. guitars, banjo, percussion, Q-Chord, Farfisa Fast 2, Hohner Organetta
Aarich Jespers percussion, xylophone, bulbul tarang
Amel Serra Garcia percussion, xylophone
Bart Van Lierde el. bass, upright bass
Wim De Busser upright piano, Wurlitzer, Fender Rhodes, Philicorda, Farfisa Compact, kalimba
Eva Gysel vocals
Kapinga Gysel vocals
Jeroen Baert violin, viola, pump organ
Hugo Boogaerts saxophones, traverso

Produced by Stef Kamil Carlens
Arranged by Zita Swoon Group
Recorded by SKC at The Rabbitfield, Hoboken
Mixed by Christophe Albertijn at Esme
Mastered by Karel De Backer at Kabel, Vlierzele
Artwork by Aarich Jespers & Jelle Jespers
Photography by Bache Jespers

Interact
Subscribe to our newsletter.